W dn. 18 czerwca br. Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich organizuje na rynku Manufaktury w Łodzi Warsztaty na temat identyfikacji produktów tradycyjnych i regionalnych SMAKI ZIEMI ŁÓDZKIEJ. Organizacja imprezy ma na celu wyszukiwanie potraw, które mogłyby stać się kulinarną wizytówką regionu łódzkiego. Wydarzenie będzie idealną okazją do promocji potraw regionalnych i rękodzieła ludowego oraz do ich sprzedaży. Dzięki połączeniu warsztatów z odbywającym się w tym czasie Festiwalem Dobrego Smaku spodziewanych jest kilka tysięcy odwiedzających. Podczas imprezy Koła Gospodyń Wiejskich będą miały możliwość gotowania zgłoszonej przez siebie potrawy. Pokazowe gotowanie odbędzie się w otwartym namiocie umożliwiającym publiczności obserwację. Wewnątrz namiotu usytuowane będą 4 stanowiska wyposażone w sprzęt i akcesoria kuchenne niezbędne do przeprowadzenia tej części warsztatów. Organizator zapewnia wszystkie produkty spożywcze konieczne do sporządzenia dania. Po przygotowaniu potrawę będzie degustowała publiczność. W ramach niniejszych warsztatów przewidziana jest także organizacja konkursu na najlepszą potrawę regionalną województwa łódzkiego oraz najlepszy zespół folklorystyczny.
Zainteresowane udziałem w imprezie KGW, zespoły ludowe, twórców ludowych oraz osoby wytwarzające produkty tradycyjne prosimy o kontach z biurem Stowarzyszenia Dolina Pilicy do 30.04.2011r. - tel. 44 710-15-52.
|